De cand am inceput seria “weekend la…” v-am prezentat numeroase destinatii europene… Am descris cum mi-as organiza o vizita de doua zile de la Istanbul pana la Lisabona si de la St. Petersburg la Roma si La Valletta… In ultimul timp, primesc diverse intrebari de genul “ce sa fac trei zile in Bangkok” sau “doua zile in Mexico”… practic aceste doua-trei zile nu sunt “city breaks” clasice cum puteti face in multe locuri din Europa, ci parti ale unor excursii mai lungi… Asa ca, incepand de astazi, rubrica “weekend la …” se va duce si pe alte meridiane – in Africa, Asia sau America, iar prima destinatie va fi Cairo… Deci, doamnelor, domnisoarelor si domnilor, bine ati venit la Cairo!!!
Hai sa incepem prin a recunoaste un lucru – nu oricui ii va placea Cairo… 20 de milioane de suflete se inghesuie intr-un oras modern, traficul este infernal, poluarea asijderea, iar miile de “hello, Sir” care vor sa-ti vanda “babirus, barfum, bostcards” (egiptenii nu pot pronunta cuvantul “p” si il inlocuiesc cu “b”) sau tricouri “facut din bumbac egiptean, cel mai bun bumbac” te vor aduce mai devreme sau mai tarziu la disperare… Dar incearca sa te localizezi, sa faci ce face un egiptean – sa umbli cu zambetul pe buze, sa driblezi ofertele cu eleganta si umor si sa simti pulsul extraordinar al unui oras nascut in locul de ingemanare a desertului cu Delta, a mortii cu viul… Iar rezultatul a fost un oras de un dinamism fara egal, un dinamism care te poate prinde… sau te poate alunga.
Ziua 1. Obiective turistice Cairo: Piramide – Piata Tahrir – Muzeul din Cairo (Egyptian Museum)
Ce iti trece prin minte cand cineva pronunta cuvantul “Cairo”… Pai, evident ca nu pot fi decat piramidele… Emblema de necontestat a Egiptului, dar si a unei extraordinare civilizatii care a inceput sa infloreasca acum mai bine de 5.000 de ani, iti place sau nu iti place istoria, oricine vrea sa se duca la piramide sa se pozeze cu Sfinxul. Personal, istoria este un alt mare hobby al meu, care a precedat calatoritul, asa ca nu pot sa va zic decat ca, de cate ori am trecut prin Cairo, chiar si cateva ore (in tranzit spre Sharm sau Addis Abbaba), nu se poate sa nu fi trecut pe la Gizeh. E drept, pentru o experienta deosebita, nu recomand Piramidele “clasice” de la Gizeh, ci, mai degraba, o vizita la piramidele mai vechi de la Dashur si Saqqara, nu neaparat ca sunt mai vechi, dar pur si simplu nu sunt luate cu asalt de mii de autocare cu turisti treziti din somn la trei dimineata in Sharm sau Hurghada si unde poti sa ai o vizita mult mai agreabila. Din pacate, cele doua locatii sunt cam departe si nu prea poti sa ai o vizita de calitate in doar jumatate de zi…
La Gizeh poti ajunge cu taxiul sau microbuzele care circula pe Pyramids Road… Daca tocmesti vreun sofer de taxi si nu ai chef de spectacolul garantat al shoppingurilor (zona e plina de “institute” de papirus sau “academii” de parfum), spune-i ca nu o sa-i dai niciun “bound” daca te opreste la astfel de stabilimente (care, de altfel, pot fi totusi niste opriri interesante daca esti rezistent la presiuni, de obicei, iti arata cum se pregateste papirusul sau cate ceva din diverse procese de fabricatie)… Odata ajuns la Gizeh, grabeste-te spre casa de bilete. Tine cont ca distanta dintre diversele locatii de pe platou este relativ mare si, daca vrei sa le visitezi pe jos, o sa-ti ia toata ziua. Asa ca mai bine vii cu o masina, deoarece inchiriatul vreunei camile sau al unui cal la fata locului poate fi scump.
Din cele trei piramide, in general una este deschisa toata ziua (Kefren), la una teoretic nu pot intra decat 300 de persoane pe zi (Keops) – jumatate din bilete dimineata, jumatate dupa pranz (dar egiptenii de la casa de bilete stau prost cu calculatul, de multe ori, la cifra 150 adaugandu-se inca un zero), iar una este inchisa (Mykerinos). Totusi, daca vrei sa intri musai in piramida cu numar restrictionat de vizitatori, du-te cat mai de dimineata!
Cele trei piramide sunt extrem de similare. Eu am fost in toate trei (nu cu ocazia aceleiasi excursii!) si pot spune ca, pentru un nespecialist, sunt practic la fel, doar in cazul piramidei lui Kefren, in camera finala, camera mortuara, poti sa gasesti imensul sarcofag de grafit al faraonului… Eu am mai prins si un soi de ceremonie New Age, ceea ce a adus un plus de culoare expeditiei… Nu este foarte mult de vazut inauntru – nu sunt picturi murale, vei merge doar pe niste culoare in urcare, uneori in genunchi, daca prinzi o miercuri sau joi (cand curg autocarele cu turisti de la Marea Rosie), vei imparti piramida cu sute de oameni transpirand abundent, nu este prea mult aer, iar ce mai poti sa prinzi ici si colo este umed, dar este totusi o experienta extraordinara daca totusi te gandesti ca te afli intr-o cladire construita acum 46 de secole! Va trebui sa-ti lasi aparatele foto si video la intrare (desi poti poza linistit cu telefonul mobil!), iar daca ai cea mai vaga senzatie de claustrofobie, mai bine ramai afara.
Dupa vizitarea piramidei, nu uita sa te duci la locul de unde se fac pozele “standard” – majoritatea pozelor din pliantele turistice sunt facute dintr-un loc de unde nu se vede ca orasul a invadat Gizeh si practic Piramidele se afla la cateva sute de metri de locuinte si magazine. Dar undeva, in spatele lor (cum vi dinspre Cairo), poti sa le admiri si sa le pozezi fara sa ai parte de imaginea orasului in plina expansiune.
Daca doresti sa aprofundezi un pic, nu e o idee rea sa vizitezi si Muzeul Barcii Solare. Gazduita intr-o cladire extrem de urata lipita de Marea Piramida al lui Keops, este o imensa barca descoperita in 1954 fix langa Marea Piramida (dar pe o alta latura) si avea scopul sa-l transporte pe faraon spre locul de ingropaciune… A fost si ea ingropata pentru ca atunci cand acesta va invia sa aibe un mijloc de transport la indemana si sa nu apeleze la vreun taxi batucit in toate partile cum sunt majoritatea in Cairo.
La final, duceti-va la Sfinx pentru poze si pentru o noua portie de vanzatori de suveniruri… Si ca veni vorba, va puteti plimba linistiti cu camila sau caii (nu trebuie sa le cautati, proprietarii lor va vor gasi imediat), dar negociati foarte bine ce primiti si la ce bani (timp, ruta, daca e inclusa coborarea de pe camila, etc).
Odata vazute piramidele, eu as zice sa ramaneti in atmosfera faraonica si sa mergeti in centru, la Muzeul Egiptean. Contine poate unele dintre cele mai incredibile colectii de artefacte din lume (alea mai noi si mai neinteresante au doar 2000 ani), dar cladirea in care sunt adapostite lasa mult de dorit… Construita in 1902 taman pentru a adaposti comorile Egiptului Antic, cladirea nu a prea fost modernizata de atunci decat cu aparitia unor neoane chioare… De ani buni, guvernul construieste un nou muzeu prin zona Gizeh care sa puna cu adevarat in valoare comorile inestimabile expuse in cladirea veche, dar si prin alte parti (inclusiv barca solara), dar termenul de constructie a fost decalat, amanat, revazut, renegociat de nenumarate ori… Ultimul termen din cate stiu este 2012, cu voia lui Allah!
Desi conditiile de expunere sunt destul de primitive, incercati sa faceti abstractie… Aici se afla comorile lui Tutankhamon, statui, obiecte, opere incredibile de mii si mii de ani. Nu este un muzeu prea mare, deci poti sa-l vezi in cateva ore, nu e un gigant-tip Luvru, dar bogatia exponatelor este uluitoare…!
Seara, daca va nimeriti intr-o luni, miercuri sau sambata seara, duceti-va in cartierul islamic, la Wikala al-Ghouri, pentru a asista (gratuit) la un spectacol incredibil de sufi dancing… Practic, dervisii se invart minute in sir (l-am cronometrat pe un tip care s-a invartit o ora si un sfert non-stop) in acordurile unei muzici care te hipnotizeaza (recunosc, si eu cred ca am intrat la un moment dat in transa) intr-un spectacol incredibil. L-am vazut in 2000, dar, din pacate, in 2009, cand am stat mai multe zile in Cairo, tocmai ne-au inchis usa in nas (intrarea e gratuita, iar numarul de locuri este limitat) cand sa intram… Oricum, cand voi mai ajunge la Cairo, sper sa nu-l ratez!
Ziua 2. Obiective turistice Cairo: zona copta – zona islamica (Khan el-Khalil) – Citadela – City of Dead
De dimineata, sariti in metrou din Piata Tahrir (da, aia faimoasa, cu Revolutia Egipteana!) si duceti-va in cartierul copt – e metrou direct (dati-va jos la statia Mar Girgis; exista vagon special pentru femei). Coptii sunt minoritatea crestina a Egiptului si se considera urmasii egiptenilor antici (care, dupa ce s-au rugat milenii intregi la Osiris si Amon Ra, intr-un tirziu s-au convertit la crestinism). Veti descoperi un cartier plin cu biserici fascinante, urmand traditii milenare, amintind de crestinismul ancestral, un cimitir cu cavouri demne de titlul de opera de arta si daca nimeriti duminica, atunci cand coptii se duc la biserica de o atmosfera destinsa si relaxata intr-un oras totusi stresant… Nu ratati biserica Sf. George, principala biserica copta din compound???, dar si “Biserica Suspendata” sau Hanging Church, construita peste o poarta a vechiului oras roman (care purta numele de “Babilon”)… aici, au loc frecvent slujbe religioase, iar mandria bisericii este o icoana a Fecioarei de prin secolul IX (altii spun ca ar fi chiar mai veche).
Dupa o mostra de un crestinism mai putin cunoscut, dar fascinant, sa ne reamintim totusi ca majoritatea locuitorilor din Cairo sunt musulmani, asa ca unde ar trebui sa ne ducem dupa ce am vazut Cairo faraonic si pe cel crestin? Ei bine, in zona islamica, cunoscuta si sub numele de Khan el-Khalil, de la numele bazarului. Astazi, o buna parte din bazar este turistic si vei gasi tot nelipsitele piramide, papirusuri, parfumuri si alte suvenire cu aceiasi vanzatori insistenti… Daca insa va indepartati doar cativa pasi de bazarul cu turisti, veti descoperi un Cairo fascinant, al unor cladiri incredibil de minutios lucrate, moschei, palate si alte cladiri – o culme a artei islamice. Nu ratati sa vizitati Moscheea Al-Azhar, principala moschee ca importanta din Cairo… aici merita sa dati cativa pounds la un ghid pentru a va urca pe unul din minarete si a va bucura de panorama orasului vechi… In plus, Universitatea religioasa Al-Azhar dateaza din anul 988, fiind a doua universitate din lume ca vechime (dupa cea din Fez, Maroc), iar seicul moscheii este cea mai inalta autoritate musulmana din tot Egiptul. Peste soseaua extrem de aglomerata care “taie” cartierul, se afla Moscheea Sayyidna al-Hussein, unul din cele mai sacre locuri din Egipt, dar surprinzator, o moschee siita intr-o tara cu o covarsitoare majoritate sunnita… Aici se afla, zice-se, capul imamului Hussein, nepotul Profetului, ucis in batalia de la Kerbala (capul lui se mai afla si in Moscheea Umeiada din Damasc, dar asta conteaza mai putin) si tot aici se pare ca se gaseste cea mai veche copie existenta a Coranului… evident, nu o veti vedea!
Daca mai aveti timp, sariti intr-un taxi pentru a prinde un apus de soare absolut fascinant de pe Citadela, de la Moscheea Mohammed Ali, locul de unde Egiptul a fost condus de diverse dinastii timp de mai bine de 700 de ani… O sa descoperiti o moschee imensa, similara cu cele de la Istanbul, construita de cel care a venit ca un ofiter marunt din armata otomana si a ajuns sa fie stapanul absolut al Egiptului si fondatorul ultimei sale dinastii (ca o remarca, modernizatorul Mohammed Ali este nascut in Kavala, actuala Grecie, se spune, din parinti albanezi – el stia fluent doar albaneza… Din cate stiu, Kavala a fost un oras, aproape in intregime aroman – parintii lui Hagi sunt din Kavala, asa ca nu stiu cat sange albanez si cat sange valah a circulat prin venele monarhiei egiptene…).
Si daca inca mai este zi, luati pe vreunul din taximetristii care asteapta clienti langa Citadela sa va duca in “City of Dead” – este un loc absolut incredibil, un cartier de aproape 30.000 de suflete construit intre morminte – aici se afla de secole necropola “de lux” a oraşului Cairo, iar bogatii urbei au angajat paznici la morminte care sa se ocupe de curatarea si cinstirea locului… Acestia s-au mutat aici, au construit case, altii i-au urmat, si astazi zeci de mii de oameni impart casa cu mortii… daca va plimbati pe dambul de langa autostrada, o sa observati numeroase morminte in curtile caselor…!
Si cu asta chiar ca se incheie o zi plina, obositoare, dar plina de descoperiri, zic eu, interesante…
Cum ajungi acolo
Doar Taromul opereaza zboruri directe Bucuresti-Cairo de vreo doua ori pe saptamana (uneori, mai baga si un al treilea zbor, dar asta doar din cand in cand). Luate cu mult timp inainte, preturile pot fi bune, dar nu va asteptati la super-preturi… in caz de promotii, se schimba foaia (eu am fost ultima oara cu 97 de euro dus-intors), dar asta se intampla rar, ultima am vazut-o in februarie 2010! In schimb, o optiune care poate iesi ieftin, desi mai complicata, este sa zburati cu vreun low-cost spre Larnaca (atat Wizz, cat si Blue zboara acolo) si de acolo un zbor scurt cu Egypt Air…
Cazare Cairo
Cairo are, probabil, mii de hoteluri, de la pivnite soioase pana la hoteluri care va vor face sa cadeti pe spate. Marea majoritate a hotelurilor budget sunt in centru, in blocuri inalte construite prin anii ’30-’50 si care au fost batute serios de nisipurile desertului… nu va panicati, desi pe afara pot arata dezolant, inauntru pot fi chiar ok. Personal, am stat in 2000 intr-un hotel in Zamalek, chiar langa sediul KGB-ului din Cairo (ne ciocneam zilnic cu spionii rusi la micul dejun), dar nu-mi mai amintesc cum se cheama, iar in 2009 am stat la Hotel Isis, despre care am mai scris.
Cand sa mergeti
Va surade ideea sa va plimbati prin desertul piramidelor sau printre blocuri de beton la 50 sau 60 de grade Celsius? Daca da, e bine sa mergeti vara. Daca nu, incercati sa evitati lunile iunie-august, cand, oricum, mase de turisti doritoare de a testa cum este atmosfera in Iad iau cu asalt Egiptul. Personal, am fost in februarie, cand a fost o vreme excelenta (soare, cald, seara aveai nevoie de un pulover) si la sfarsit de septembrie, cand iarasi a fost rezonabil. Am picat si intr-un inceput de iunie (am fost cu treaba) si m-am lichefiat instantaneu. Pentru o statistica relevanta, iata un link cu vremea in Cairo.
Viza Egipt
Cetatenii romani au nevoie de viza, dar poate fi obtinuta usor si repede pe aeroportul din Cairo (sau alte puncte de trecere a frontierei, inclusiv terestre). Pretul vizei este de 15 dolari.
Top 3 obiective turistice in Cairo
Daca nu aveti timp, nu ratati Piramidele + Sfinxul, moscheile din zona Khan el-Khalil, Muzeul din Cairo (Muzeul Egiptean)
Harta Cairo. Click aici
Imagini Cairo
Platoul de la Giza
Intrarea in piramida lui Keops
Cu masina printre piramide
Imaginea standard – cu sfinxul
si la barca solara
Istorica Piata Tahrir
Muzeul Egiptean
Intrarea in orasul copt
Cimitirul copt
Biserica suspendata pe afara
si in interior
Moscheea al-Azhar
Din minaret
Si in astfel de zone pioase, pana si pisicile sunt credincioase
La doi pasi, in bazar, insa, ultimul racnet al modei
Moscheea Mohammed Ali
City of Dead
Aha… merci, e in studiu destinatia asta. Poate nu chiar de weekend, poate un pic mai lunga!
daca stiam mai devreme dadeam o fuga din Larnaca………….dar nu i nimic, planuiesc o alta plecare in Cipuri si o sa stau cam 1 luna. o sa am timp atunci si pentru cateva zile in Cairo
Sa nu uitam de o vizita in Turnul televiziunii, de preferat seara, pt o vedere panoramica a orasului si de asemenea, o plimbare pe Nil cu unul dintre numeroasele vase de croaziera – restaurant. Pt amatorii de shopping, City Star is a must…dar cum intregul mall ia o zi intreaga ….poate pt o vizita mai lunga 🙂
Cat despre Muzeul de Egiptologie…ei bine, fiti pregatiti sa auziti cred ca 80% din limbile pamantului si mai ales fiti pregatiti cu un numar impresionant de servetele…sistemul de aer conditionat lasa de dorit. Sa aveti la indemana cativa piastri: mersul la buda este gratis, dar hartia igienica…este cu totul alta poveste :). Si sub nici o forma sa nu va ganditi sa faceti poze in Muzeu, baietii de la securitate nu stiu de gluma. Una peste alta…tezaurului lui Tutankhamun este absolut impresionant.
Si daca v-ati plans vreodata de traficul din Bucuresti/Romania….o sa va schimbati parerea dupa o vizita la Cairo 🙂
Daca timpul va permite, mancati la Spectra. Mancarea este fabuloaaaaasaaaa…. dar aveti grija sa aveti stomacul gol…au niste portii de neam prost….cred ca bucatarul sef isi imagineaza ca hraneste giganti.
Spectra Restaurant & Cafe
14 Abdel Hamid Lotfy St. Off El Batal Ahmed Abdel Aziz St.
Landmark: Behind Mostafa Mahmoud Mosque
Mohandeseen, Giza
Tel: 19491, 02-37485831, 02-37613654
salut ! incercati la tarom-tours ,daca va rezervati cazarea la un hotel din cairo sau alt oras egiptean ,va vor face reducere la biletul de avion si ve-ti fi scutiti de taxa de aeroport. daca aveti timp vizitati si alexandria…e un loc superb ….din cairo e foarte ieftin atat cu autocarul ,dar mai ales cu trenul ….se poate ajunge si cu taxiul in 2-3 ore si nu e foarte scump….vremea in alexandria e ideala in aceasta perioda . au o multime de hoteluri cochete pe malul marii. obiective turistice ,mall-uri….etc.
As vrea sa merg in Egypt, iar de acolo in El Gounda, te-am urmarit in linkul acela de la radio:P.Cum as putea face legatura intre cele doua, ?M-am uitat la Egypt Air pt mai anul viitor si costa un bilet 110 lire sterline:(Cam mult!E mai o luna buna de mers?Mersi mult de tot:)
Multumesc ca m-ai urmarit. El Gouna este undeva la nord de Hurghada la cativa km. Mai este o luna buna de mers (mai ales in prima jumatate). 110 lire – nu prea inteleg intre cine si cine. Lire egiptene sau britanice ? Mersi de lamurire
Ai dreptate am uitat sa zic de Cairo.Cum as putea ajunge de la Cairo la El Gouna, si ieftin:)Gasisem pe Egypt Air( Cairo-Hurghada) in perioada mai 2012 la 110 lire sterline .Mi se pare mult.Tu cum ai ajuns acolo?Mersi inca o data:)
M-am uitat si eu acuma si nu e ieftin – 129 euro.
Eu am ajuns cu autobuzul din Luxor (eram intr-un tur de Egipt)… a facut cateva ore prin desert, dar soseaua era ok si drumul bun. Se poate ajunge cu autobuzul si din Cairo, dar cred ca face vreo 6 – 8 ore. Singura cursa de avioane este Egypt Air
Buna ziua! vreau sa stiu si eu daca pot merge cu pasaportul meu in luna decembri sau ianuarie. pasaportul expira in mai. Exista riscul sa mi refuze intrarea daca am bilet de avio dus – intors pentru si cazare platita pentru 4-5 zile?
National Romania (RO) /Embarkation Romania (RO)
Destination Egypt (EG) /Visited Andorra (AD)
Egypt (EG)
Passport required.
– Passport and/or passport replacing documents must be valid
for at least 2 months beyond period of intended stay.
Visa required, except for Wives of Egyptian nationals,
provided holding proof thereof.
Visa Issuance:
Visa required, except for Holders of normal passports issued
to nationals of Romania can obtain a visa on arrival for a
max. stay of 30 days. Fee: USD 15.-.
Egypt (EG)
YELLOW FEVER VACCINATION NOT REQUIRED.
Recommended:
– Very limited malaria risk, in the benign (P. vivax) form and
the malignant (P. falciparum) form, from June to October in
the El Faiyum area. No prophylaxis recommended.
CHECK TINEWS – CHECK LATEST NEWS AND UPDATES ON TRAVEL
INFORMATION
Timaticweb Version 1.3
29 October 2011
multumesc! daca ma horatasc sa dau o fuga o sa va contactez inainte pentru unele lamuriri :D! intre timp e vreme buna in Kyrenia. Am fost la Bufavento Castell si sper in curand sa ajung si la St. Hilarion
[…] 29 de articole „weekend la …”, descriind trasee in diverse orase – din St Petersburg si Cairo pana la Marrakech si Lisabona, trecand prin numeroase metropole europene. Dar, in toata aceasta […]
[…] 29 de articole „weekend la …”, descriind trasee in diverse orase – din St Petersburg si Cairo pana la Marrakech si Lisabona, trecand prin numeroase metropole europene. Dar, in toata aceasta […]